Bestuurders Lian Smits
en Bram Luijten
trots op collega’s
STERK
LAB
Maakkracht
Lian: “Laatst beluisterde ik een podcast over het boek Maakkracht. Hierin omschrijven een architect en beeldend kunstenaar het belang van social design. Het is nu heel actueel om als designer met lef en verbeeldingskracht complexe maatschappelijke thema’s aan te pakken, zoals woningnood, ongelijkheid en vervuiling. Toen realiseerde ik me, dát is wat wij al jaren doen. Niet zo breed zoals beschreven in Maakkracht en zeker niet in de zin van ‘ach, ze zijn er ook eindelijk achter’, maar meer van: de wereld zoekt naar antwoorden. Er is eindelijk een woord voor onze drang naar vernieuwing, samen optrekken, betekenisvol zijn: Maakkracht.”
Bouwen
Liefdevol
Denkkracht
Bram: “We leven in een resultaatgerichte, gesegmenteerde en maakbare wereld, waardoor veel partijen niet meer liefdevol durven op te nemen. Liefdevol werken betekent dat je er het beste van maakt. Wat als het misgaat? Dan wijzen ze naar ons. Ja, het gaat een keer mis. We kunnen alleen maar zorgen dat het ook heel vaak goed gaat. Als angst je raadgever wordt, blijf je schuilen achter protocollen en risico’s vermijden. Je doet alleen waarvan je zeker weet dat het goed gaat of waarvoor je betaald wordt, maar daarmee help je de maatschappij niet vooruit. Bij Sterk Huis is het zelf nadenken – denkkracht – goed georganiseerd. We werken vanuit kwaliteit en hebben natuurlijk ook regels, maar we pakken niet constant alle reglementen erbij om het goede te doen. We zijn een eigenzinnige organisatie. Je trekt vanzelf de mensen aan die daarbij horen.”
Parels
Dat rebelse, betekenisvolle, vooruitstrevende en creatieve spreekt aan. Onze maakkracht. Mensen willen eigen verantwoordelijkheid nemen, zichzelf ontwikkelen. De schrijvers van Maakkracht zeggen: kijk naar je werk alsof het een grote verliefdheid is. Dat is misschien wat overdreven, maar wel gedreven. Wij zeggen ook vaak: doe je werk alsof je het voor je eigen kinderen of je allerliefste vrienden doet. Dat is moeilijk en spannend, want als het misgaat ben je hartstikke verdrietig, maar je haalt wel het beste uit jezelf. Ik kan ook gefrustreerd zijn als dingen niet lukken, maar probeer vervolgens te doen wat wél kan.”