Loading
Even geduld a.u.b. het magazine wordt geladen...

Jong
versus
ervaren

Bij Sterk Huis versterken we elkaar. Van de jonge garde tot de ervaren collega’s: we leren van elkaar en helpen elkaar vooruit. Net als Vivian Brokx (55) en Imke van Drunen (24), beiden werkzaam binnen Pleegzorg. Vivian: “Ik denk nooit, daar heb je weer zo’n jonkie, die moet het nog leren. Ik kijk juist vol bewondering naar jullie. Wat een energie en deskundigheid!”

Imke, ambulant jeugd- en gezinsprofessional Pleegzorg: “Andersom ben ik blij met alle kennis van de ervaren collega’s. Jullie hebben al zoveel gezien en meegemaakt.”

Vivian, medewerker Centrum voor Pleegzorg: “Toen ik bij Sterk Huis begon, wist ik niet dat ik zo lang zou blijven. Maar je krijgt hier zoveel (doorgroei)mogelijkheden. Ik voel me thuis binnen de organisatie, ken veel mensen en weet de juiste wegen te bewandelen.”

Imke: “Ik heb Sterk Huis ook op een positieve manier leren kennen. Er is ruimte voor gezelligheid. Daar had ik ook specifiek om gevraagd bij de sollicitatie. Ons werk kan zwaar zijn, dan is het prettig om ook de ongefilterde, spontane kant op te zoeken. Het team bestaat uit fijne mensen op wie ik altijd  kan terugvallen. Daardoor durfde ik direct door te pakken.”

Vivian: “Nou, dat doe je zeker. Ik hou ervan als jonge mensen bij ons binnenkomen. Jullie zijn meteen zo energiek en deskundig. Hup, je duikt zo die complexe casuïstiek in. Bij mij duurde het destijds veel langer, voordat ik mijn draai vond en mijn mening durfde te geven.”

Imke: “Dat komt ook door alle steun vanuit het team. Als ik met iets rondloop, kan ik altijd een collega aanspreken: wat denk je, heb ik het goed aangepakt, wat zijn jouw ideeën? Gister ook, toen ik na een afspraak thuiskwam op kantoor. Uh, thuiskwam? Ik bedoel terugkwam. Je hoort het, ik voel me hier al helemaal thuis [lachend].”

“Toen ik gister thuiskwam op kantoor. Uh, ik bedoel terugkwam. Je hoort het, ik voel me hier al helemaal thuis”, lacht Imke

Vivian: “Haha, toepasselijke verspreking. We doen het goed met elkaar binnen het team, heel gelijkwaardig. Echt nooit op een manier van: ik zit hier al jaren, dus ga jou eens vertellen hoe het moet. Ik kan juist veel van jullie leren.”

Imke: “Je hoort weleens over een zure sfeer op de werkvloer, maar dat ervaar ik nooit. Het verschil in ervaring mag er juist zijn, we vullen elkaar aan en delen onze bevindingen.”

Vivian: “In de loop der jaren is er veel veranderd. De hulpverlening is professioneler geworden. Dit brengt ook met zich mee dat we meer moeten registreren, rapporteren en verantwoorden. Op sommige punten verlang ik weleens terug naar ‘vroeger’. Dan denk ik: ga gewoon naar een gezin en blijf desnoods de hele middag. Praat over wat mensen bezighoudt, hoe het met ze gaat, investeer in de relatie. Nu is het veel meer gericht op het hulpverleningstraject, de cliëntplannen en de doelen die we moeten behalen. Dat geef ik de jongere generatie graag mee: vertraag, laat jezelf zien zonder laptop voor je neus of agenda in je hoofd. Neem gewoon de tijd voor iemand. Dat levert je sterke samenwerking op, waarmee je uiteindelijk veel tijd wint.”

“Vertraag, laat jezelf zien zonder laptop voor je neus of agenda in je hoofd”, tipt Vivian

Imke: “Wij hebben die transitie inderdaad niet meegemaakt. Het werk is gewoon wat het is voor ons, we weten niet beter. Het is goed om me bewust te zijn van die verandering en soms afgeremd te worden, er rustig voor iemand te zijn.”

Vivian: “Tegenwoordig zit er veel meer tijd in het registeren. Die computerdingen zijn voor onze generatie weleens lastig. Ik doe vaak een beroep op de jongere collega’s: wil je helpen, het even voordoen? Ik zit ernaast – verbaasd over jullie gemak en snelheid – en schrijf alles in stapjes op. Hopend dat ik het de volgende keer zelf kan [knipoog].”

Imke: “Ik sta er niet altijd bij stil hoe makkelijk ik door het systeem beweeg, klik-klik, hop-hop. Onlangs hielp ik een oudere collega die vastliep achter de computer, maar deze persoon is een grote ster in het zichtbaar zijn voor gezinnen. Zo benutten we elkaars krachten. Ik loop soms ook tegen dingen aan waarbij ik denk, hoe gaan jullie daarmee om? Bijvoorbeeld als je op huisbezoek beledigende en grove dingen te horen krijgt. Ik besloot het laatst te negeren, maar normaal gesproken zou ik het niet tolereren.”

Vivian: “Die struggle herken ik wel. Ik ben ook niet heel direct in mijn reacties. Maar als ik er last van blijf houden, kom ik er wel op terug: Ik schrok van wat je zei.

Imke: “Er wordt ook vaak naar mijn leeftijd gevraagd tijdens huisbezoeken. Je hoort ze denken: Die heeft zelf nog geen kinderen, maar gaat mij vertellen hoe het moet. Als ze doorgaan over mijn leeftijd, zeg ik: Laten we elkaar nemen zoals we zijn. Ik kan mijn geboortedatum niet aanpassen. Ik wil er alleen iets over horen als je er ook daadwerkelijk hinder van ondervindt.”

Imke hoort ze denken:
Die heeft zelf geen kinderen, maar gaat mij vertellen hoe het moet

Vivian: “Wauw, wat een volwassen antwoord. Het is ook mooi dat we met zoveel verschillende gezinnen te maken hebben, vind je niet?”
Imke: “Zeker, dat is leuk. Soms ben je bij een keurig hoogopgeleid gezin en daarna stap je weer een volkswijk binnen. Het ene gezin is niet per definitie makkelijker dan het andere gezin.”
Vivian: “In ons werk zien we de afspiegeling van de samenleving. Ik heb een voorkeur voor de directe Tilburgse gezinnen. Daar waar de filterkoffie staat te pruttelen en Jan en alleman binnen zit. Mensen die gewoon zeggen waar het op staat: Wè komde doen?Als je daarna toch een leuk gesprek hebt – Ge bent eigenlijk gin verkeerde – is dat extra mooi.”
Imke: “Wat wil je mij nog meegeven voor de komende jaren?”
Vivian: “Blijf trouw aan wat jij belangrijk vindt, aan hoe jíj je werk wil doen. En oordeel niet, maar ga altijd open het gesprek aan met mensen. Heb je ook nog een tip voor mij?”

“Blijf trouw aan wat jij belangrijk vindt, aan hoe jíj je werk wil doen”, geeft Vivian mee

Imke: “Blijf werken met dezelfde energie. Dat is zo’n mooie kracht van jou. Hoe je over de afdeling loopt en gesprekken aanvliegt, met alle ervaring die je hebt. Je straalt iedere dag uit hoeveel plezier je in je werk hebt. Dat werkt aanstekelijk.”
Vivian: “Nou dankjewel, wat een compliment zo vlak voor mijn pensioen [grappend].”
Imke: “Haha, dat duurt gelukkig nog wel even!”   

Vivian Brokx (55) werkt sinds september 2001 bij Sterk Huis. Ze begon als pleegzorgwerker, verzorgde de STAP-training en was 15 jaar matcher van pleegkinderen en -gezinnen. Inmiddels is Vivian betrokken bij de projecten Samen Opgroeien Tilburg en Kindgericht Werven. Ook doet ze netwerkscreening en heeft ze een aantal bestandspleeggezinnen onder haar hoede.

Imke van Drunen (24) werkt sinds april 2023 bij Sterk Huis. Ze studeerde Pedagogiek, waarna ze 3,5 jaar op een groep werkte voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar met autisme en hogere intelligentie. Imke is nieuw bij Sterk Huis en binnen het pleegzorgvak.

Pleegmoeder Jessica

“Pleegzorg is het lastigste, maar ook het mooiste wat je kan meemaken”

“Ik zou het niet willen missen”, zegt pleegmoeder Jessica Donders vastbesloten. Jessica en haar man Remco kozen negen jaar geleden voor crisispleegzorg. “Toen Fay bij ons binnenkwam, was ze pas vier weken oud. Negen jaar later woont ze nog steeds bij ons. Je mag het eigenlijk niet zeggen in pleegzorgland, maar Fay voelt als onze eigen dochter.”

Daarmee maakt Jessica meteen een belangrijk punt: ieder pleegzorgtraject is anders. “Wij zijn ingestapt als crisispleegzorggezin, omdat we eerst wilden kijken hoe het voor onze eigen zoons (inmiddels 18 en 20 jaar) zou zijn. Maar alles liep anders. Vier jaar later en zestien rechtszaken verder viel het rechterlijk opvoedbesluit: Fay moest een perspectief biedend pleeggezin krijgen. We hadden al zo’n sterke band opgebouwd, dus besloten: ze blijft bij ons tot volwassenheid.”

“Ze blijft bij ons tot volwassenheid”

Vader- en moederfiguur

Fay heeft sinds een aantal jaar geen contact meer met haar biologische moeder, maar nog wel een bezoekregeling met haar biologische vader. “Haar moeder is verstandelijk beperkt en vader laagbegaafd. Hij is jong in zijn doen en laten en reageert als een puber. Dan rent hij bij ons binnen en springt meteen op de trampoline, dat Fay zegt: Mam, kun je hem eraf halen? Hij voelt meer als een grote broer dan als vader. Ze heeft ook contact met haar biologische oma en overgrootoma. De biologische familie behoudt altijd een belangrijke rol in het leven van een pleegkind, maar voor haar voelt het alsof wij haar ouders zijn. Dat kan prima naast elkaar bestaan.”

Alsof het zo moest zijn

Voor Jessica en Remco voelt het net zo. “Ze is als pasgeborene bij ons gekomen. We hebben alle stappen met haar doorlopen, alsof het allemaal zo moest zijn. Pleegzorg is het lastigste, maar ook het mooiste wat je kan meemaken. De steun vanuit Sterk Huis is daarin heel belangrijk. Onze pleegzorgwerker behandelt ons op gelijk niveau, gaat niet boven ons staan. We maken samen beslissingen die het beste zijn voor ons gezin.”

“Onze pleegzorgwerker behandelt ons op gelijk niveau, gaat niet boven ons staan”

Kleine stapjes vooruit

“Fay vertrouwt niemand door haar complexe vroegkinderlijke trauma”, deelt Jessica. “Ze voelt zich alleen veilig binnen onze muren. Wij bieden haar stabiliteit en zijn haar spreekbuis, want buiten klapt ze dicht. Maar het gaat steeds beter. We vieren de kleinste stapjes. De buitenwereld legt vooral de nadruk op wat een kind (voor zijn/haar leeftijd) nog niet kan, maar wij zien wat Fay allemaal al wél heeft geleerd.”

Kijk achter het (overlevings)gedrag

Jessica: “Het is mijn missie om vroegkinderlijk trauma onder de aandacht te brengen. Daarom geef ik inmiddels de training ‘Zorgen voor getraumatiseerde kinderen’ bij Sterk Huis. Ik leer andere pleegouders achter het (overlevings)gedrag van kinderen te kijken, zodat ze echt gezien worden en de kans krijgen om zich te herstellen en ontwikkelen. Ook onze zoon wilde door de komst van Fay anderen helpen. Hij zit nu in het vierde jaar van de opleiding Social Work en werkt met kinderen met gedrags- en ontwikkelingsproblemen. Zo mooi hoe het allemaal is gelopen. In mijn pubertijd dacht ik al: ik wil ooit iets met pleegzorg doen, terwijl ik niet eens wist wat het inhield. Kijk waar we nu staan.”

“In mijn pubertijd dacht ik al: ik wil ooit iets met pleegzorg doen”


9/15
1. Welkom
2. Inhoud
3. Voorwoord
4. Visie en Missie
5. Nice to know
6. Je eerste week bij Sterk Huis
7. Bereik Sterk Huis
8. Sterk Huis Vitaal 
9. Jong versus ervaren
10. Sterk Huis digitaal
11. Over ervaringsdeskundigheid 
12. Laat je horen!
13. Op je sterkst!
14. Team Facilitaire Dienst & ICT
15. Sterke netwerken