THUIS
voor ieder kind
Het vertrekpunt van Wonen doe je thuis is om ieder kind en gezin te bieden wat nodig is. Als er een compleet nieuwe oplossing gewenst is, dan gebeurt dat. Sterk Huis denkt daarom niet meer standaard in ambulant of in opname, maar kijkt samen met het gezin naar wat er nodig is om de juiste balans te vinden. “One size fits all gaat nooit op bij kinderen en gezinnen: iedereen is anders en heeft dus ook andere hulp nodig”, aldus Ilona Brekelmans, hoofd inhoudelijke ontwikkeling bij Sterk Huis. “Wat wél voor ieder kind geldt, is dat een opname op een behandelgroep zo kort, systemisch en traumasensitief mogelijk moet worden ingericht.”
Heftige periode
One size fits all gaat nooit op bij kinderen en gezinnen: iedereen is anders en heeft dus andere hulp nodig.
Wat is nodig?
Out-of-the-box
Een jongen…
Een meisje…
Traumasensitief
De opgave binnen de ontwikkeltafel Wonen doe je thuis is omvangrijk: kinderen altijd een goede oplossing bieden, zo thuis en bijzonder mogelijk met alle specialistische kennis en expertise die past bij het unieke kind en unieke gezin. Ook als opname niet te voorkomen is, wordt de omgeving zo thuis, kleinschalig en traumasensitief mogelijk ingericht.
Hechtingsproblematiek
Hoop en verbinding
Hoop heeft een grote plek binnen Wonen doe je thuis. Bij hoop hoort ook het gevoel onderdeel te zijn van een thuis.
Er is altijd iemand
En als een kind echt niemand heeft, zorgt Sterk Huis dat er toch iemand is. Bijvoorbeeld een JIM (Jouw Ingebrachte Mentor): een vertrouwenspersoon die met het kind meewandelt gedurende het traject. Maar het allerbeste is de betrokkenheid van ouders. Ook daar wordt vanuit Wonen doe je thuis alles aan gedaan. Ilona: “Vaak zijn ouders uitgeput: Ik kan niet meer, jullie moeten mijn kind ‘fixen’. Maar zonder de betrokkenheid van ouders lukt dat niet.” Binnen Wonen doe je thuis worden daarom alle opties bekeken: wat is nodig om ook de veerkracht van de ouders te vergroten en wat heeft het kind hierin nodig? Door alle krachten te bundelen, komt een kind steeds dichter bij zichzelf te staan en daarmee dichter bij een (nieuw) ‘thuis’.