De camera
liegt niet
maar weten niet hoe”
Heftig en confronterend, maar de video-opnames openen ogen en doorbreken patronen. Sterk Huis werkt sinds dit jaar met NIKA, gericht op het herstel van verstoorde ouder-kindrelaties.
Patroon doorbreken
Onderzoek
Heftig
Grenzen
Door de videobeelden terug te kijken en samen te bespreken, viel het kwartje bij de moeder. De Veld: “Dan heb je ook een heel ander gesprek met de moeder. Ze willen zo graag anders, maar weten niet hoe. Ouders voelen zelf natuurlijk ook wel dat er iets niet lekker zit in de relatie met hun kind.”
Hechting
Juist bij complexe gevallen, waar sprake is van multiproblematiek en professionals het gevoel hebben dat ze niet verder komen, is het volgens Zuidgeest goed om naar de hechtingsrelaties te kijken.
De kennis – zowel in wetenschap als uit de praktijk – over het belang van een veilige hechting is de afgelopen jaren enorm toegenomen, zeggen de twee professionals. Zuidgeest: “We weten ook steeds meer over de grote gevolgen van onveilige hechting. Het is daarom zo belangrijk dat professionals zich hiervan bewust zijn. Ik gaf pas nog een training bij de Raad voor de Kinderbescherming en zelfs daar gingen nog veel ogen open. Je kunt werken aan opvoeding, maar als een ouder zich niet kan verplaatsen in wat een kind wil, voelt of nodig heeft? Dan kun je de plank helemaal misslaan.
NIKA (Draaisma & Zuidgeest, 2014) is een kortdurende gehechtheidsinterventie met als doel het verminderen van verstorend oudergedrag en het versterken van sensitief oudergedrag. De interventie is erkend door de databank effectieve jeugdinterventies van het NJI als theoretisch goed onderbouwd. De effectiviteit van de interventie wordt op dit moment onderzocht door de Universiteit van Leiden in samenwerking met de Vrije Universiteit. NIKA is ontwikkeld voor kinderen die een hoog risico hebben op een onveilige gedesorganiseerde gehechtheid, bijvoorbeeld na huiselijk geweld, veel stress of kindermishandeling. De interventie is gebaseerd op de gehechtheidstheorie en cognitief gedragstherapeutische principes en maakt gebruik van video-feedback.
Bron: NIKA-Nederland.nl