Loading
Even geduld a.u.b. het magazine wordt geladen...
De plek waar je vandaan komt, bepaalt voor een groot deel waar je terechtkomt in het leven. En ook: waar je terecht kan.
Veel jongeren dragen hun verleden mee naar de toekomst. Voor hen is het leven soms als een hindernisbaan: ze willen graag met sprongen vooruit, maar krijgen niet altijd dezelfde kansen Dit zien we ook op de arbeidsmarkt.
Aan het woord: drie werkgevers
die geen verschil maken,
maar iedereen verwelkomen.
MICHIEL SPIERINGS – RESTAURANT BREEXZ
“Voor veel jongens
ben ik een vaderfiguur”
Michiel: “De een kan makkelijk leren, de ander is juist goed in de praktijk en weer een ander heeft meer begeleiding nodig. Het maakt mij niet uit, iedereen is welkom bij ons, als je maar gemotiveerd bent. Ik hoorde via-via dat Danny al veel gesolliciteerd had. Ik wilde hem een kans geven op werk. Hij was meteen heel open over zijn verhaal en staat positief in het leven. Danny is leergierig en vindt het leuk om te werken. Hij staat altijd klaar en doet zelfs dingen die ik niet vraag. Natuurlijk heeft hij wat meer aandacht nodig. Soms moet ik hem extra op iets attenderen: vergeet niet uit te loggen, bijvoorbeeld. Die persoonlijke aanpak is mogelijk, omdat ik een klein bedrijf heb. Ik doe dit al twaalf jaar, jongeren helpen. Ik heb jongens met grote problemen zien opgroeien, die van alles uitspookten. Dit gaat ’m echt niet worden, dacht ik weleens. En toch, als je in ze gelooft, is alles mogelijk. Als iemand thuis veel meemaakt, houd ik daar rekening mee. Ik heb al veel van de wereld gezien en kijk niet snel ergens van op. Voor veel jongens ben ik een vaderfiguur. Ze komen nog vaak langs om een hapje te eten en bij te praten. Dat is mooi.”
JOHN BEERENS – WEBSHOP JOHNBEERENS.COM
“Kleine dingen hebben
vaak grote impact”
John: “Niet iedereen heeft bij de start hetzelfde geluk. Het is een kleine moeite om een ander te helpen: wat heb je nodig? Wij nodigen regelmatig mensen van Sterk Huis uit om een tijdje bij ons te werken. Ze gaan bijvoorbeeld aan de slag voor de webshop en helpen met logistieke klusjes, zoals het inpakken van dozen. Kleine dingen hebben vaak grote impact. Zo was er een meisje dat graag een baan wilde, maar nergens durfde te solliciteren. Door onze samenwerking werd ze uit haar eigen omgeving gehaald en kreeg ze meer zelfvertrouwen. Binnen de kortste keren had ze een vaste baan bij een fastfoodrestaurant. Ook was er een jongen die problemen had met zijn familie en thuis tegen de muren omhoogklom. Hij wilde het liefst naar buiten, dus heb ik een werkplek voor hem gevonden in een grote tuin. Totaal iets anders, maar als het kan, probeer ik een oplossing te vinden die bij iemand past. Het vraagt niet veel van mij om dit te doen. Ik hoef er ook niets voor terug. Het is goed om op deze manier naar de maatschappij te kijken. Je zit vaak in je eigen bubbel. Dit geeft je een ander beeld van de wereld.”
RABIA ALIZADAH – RESTAURANT SARBAN
“Als iedereen elkaar
vasthoudt, valt niemand”
Rabia: “Wij komen zelf als vluchteling uit Afghanistan en weten hoe het is om niet bij 0, maar bij –100 te moeten starten. Daarom bieden wij zo’n veertig jongeren met een asielachtergrond een stage- of werkplek in onze restaurants in Tilburg, ’s-Hertogenbosch en Utrecht. Deze jongens en meiden met allerlei achtergronden zijn vaak zonder familie gevlucht. Ze hebben lange tijd in een overleefstand gezeten en vallen hier in een zwart gat omdat ze de taal, gewoontes en mensen niet kennen. Wij nemen de rol van oudere broer of zus aan en creëren een veilige plek waarin ze een eigen identiteit kunnen ontwikkelen. Samen met De Rooi Pannen en Stichting Samen Doen hebben we een klasje opgezet – een op maat gemaakte mbo-opleiding op niveau 1 en 2 – waarin deze jongeren hun eigen doelen kunnen halen. Daarna zorgen we voor een werkplek die echt bij de persoon past, bij Sarban of ergens anders. We blijven altijd betrokken op de achtergrond, om te voorkomen dat iemand weer op straat terechtkomt. Het is vet om jongens en meiden te zien opgroeien tot sterke mannen en vrouwen die deel uitmaken van de maatschappij. Sommigen beginnen als afwasser en ontwikkelen zich zelfs tot eigenaar van de zaak. We organiseren ook vaak benefietdiners voor andere kwetsbare groepen, zodat onze jongeren ook voor anderen leren zorgen. Bij Sarban hebben we de filosofie: als iedereen elkaar vasthoudt, valt niemand.”

8/17
1. Cover #7
2. Inhoudopgave
3. Iedereen doet ertoe
4. Terug naar het speciaal onderwijs
5. Basisschool de Zuidwester
6. NIKA
7. Fasehuis Sterk Huis
8. In gesprek met werkgevers
9. Jongeren van 16 - 27 jaar
10. De weg naar volwassenheid
11. Pleegouders Maria en Marc
12. Wonen doe je thuis
13. Briefwisseling
14. Eergerelateerd Geweld
15. Vluchtelingen problematiek
16. Expertisecentrum HGKM
17. Samenwerking partijen