postcode bepaalt wat je kansen in de samenleving zijn.
Iedereen doet
ertoe!
Mensen in Breda Noord leven gemiddeld zeven jaar korter dan mensen in Breda Zuid. Ook in Tilburg en veel andere steden bepaalt de plek waar je wieg staat wat jouw kansen in de samenleving zijn. “Het is als een omgekeerde postcodeloterij”, vergelijkt burgemeester Paul Depla van Breda. “Helaas speelt dit probleem al generaties lang”, vult burgemeester Theo Weterings van Tilburg aan. “Maar wat doen we eraan?”, wil Lian Smits, bestuurder van Sterk Huis, vooral weten.
- Lian Smits
Generaties lang
- Burgemeester Depla
Verlies
Hardop zeggen
Steeds meer steden zien de tweedeling in de maatschappij en daarmee de kansenongelijkheid toenemen, met onder meer onderwijsachterstanden, psychische problemen, huiselijk geweld, werkloosheid, armoede en criminaliteit tot gevolg. Om het tij te keren riepen de burgemeesters van vijftien grote en middelgrote steden, waaronder Weterings en Depla, de regering op om samen te investeren in kwetsbare gebieden.
Lian: “Jullie spreken allebei expliciet uit dat je verschil wil maken: sommige wijken hebben meer nodig dan andere wijken. Tegelijk is het heel kwetsbaar om dat hardop te zeggen.” Weterings: “Dat spanningsveld bestaat altijd. Daarom bedachten we in het verleden allerlei nieuwe termen voor probleemwijken, zoals krachtwijken. Maar iedereen wist meteen dat het om wijken ging waar de werkloosheid groot is, waar inkomens lager liggen, waar mensen meer zorg nodig hebben, waar het aantal publieke voorzieningen beperkt is en waar verenigingen het lastig hebben.” Lian: “Dus je kunt het beestje beter gewoon bij de naam noemen?” Weterings: “Zeker, het durven benoemen, is het begin van het komen tot een oplossing. Je moet eerlijk zijn, je steun uitspreken en laten zien dat je eraan gaat werken. We moeten altijd kiezen voor het verbeteren van de positie van kinderen.”
“Als kind zat ik in het voetbalteam met de zonen van bankdirecteuren en de zonen van de eerste arbeidsmigranten: we waren één team, zagen elkaars kwaliteiten en hielpen elkaar. De afgelopen jaren zijn we daarin iets kwijtgeraakt.”
- Burgemeester Depla
Gemengde wijken
Depla: “Het is heel belangrijk om initiatief te nemen, zodat deze wijken zich meer gaan richten op de jeugd, het onderwijs en een gezonde leefstijl. Een van de redenen waarom ik de politiek ben ingegaan, is om mensen te helpen om op een goede manier hun leven te leiden. We moeten allereerst investeren in een sterke basis en randvoorwaarden creëren. Ik kom oorspronkelijk uit Eindhoven, een stad met veel gemengde wijken. Als kind zat ik in het voetbalteam met de zonen van bankdirecteuren en de zonen van de eerste arbeidsmigranten, maar je zag geen verschil: we droegen allemaal hetzelfde voetbalshirt, waren één team, zagen elkaars kwaliteiten en hielpen elkaar. De afgelopen jaren zijn we daarin iets kwijtgeraakt met de toename van het aantal eenzijdige buurten.”
“In Breda Noord willen we de komende jaren meer gemengde wijken realiseren, waarin er meer duurdere woningen komen naast de sociale huurwoningen. Ook moeten we in nieuwe gebieden ruimte maken voor sociale woningbouw en betaalbare woningen, zodat je nog meer vermenging krijgt.” Weterings knikt instemmend: “In Tilburg zijn we daar ook mee bezig door middenin het centrum te investeren in sociale woningbouw. Vanuit economisch oogpunt wil je op die kostbare grond wellicht liever iets anders doen, maar het maatschappelijk belang staat voorop. Kinderen uit verschillende sociale klassen moeten met elkaar opgroeien en zich letterlijk aan elkaar kunnen optrekken.”
“We moeten kiezen voor een samenleving die draait om verbinding en betrokkenheid in plaats van een samenleving met allemaal kleine bubbels waarin gelijkgestemden elkaar opzoeken en de afstand tot de ander alleen maar toeneemt.”
- Burgemeester Depla
Kansrijk
“Als je voor die vermenging kiest, dan kies je er als stad dus ook voor om met een goede reden minder geld te verdienen?”, concludeert Lian. Weterings: “Je kiest ervoor om te investeren in de kansrijkheid van wijken en van je inwoners.” Depla: “We moeten kiezen voor een samenleving die draait om verbinding en betrokkenheid in plaats van een samenleving met allemaal kleine bubbels waarin gelijkgestemden elkaar opzoeken en de afstand tot de ander alleen maar toeneemt.”
Verweesde wijken
Depla vervolgt: “We willen de kracht van de samenleving versterken en daarmee ook het voorzieningenniveau en de samenwerking binnen bepaalde wijken, onder meer als het gaat om onderwijs, zorg en sport. Er zijn wijken waar mensen zich totaal verweesd en in de steek gelaten voelen en waar kinderen op zichzelf zijn aangewezen. Die plekken hebben een impuls nodig. Niet door alles over te nemen, maar door mensen te helpen overleven, zodat ze voelen dat ze weer bij de samenleving horen en er niet meer alleen voor staan.”
- Burgemeester Weterings
Maatschappelijke buffers
Op de vraag van Lian waar en wanneer deze nieuwe inzichten zijn ontstaan, wijzen de burgemeesters mede naar de coronacrisis. “De coronacrisis heeft als contrastvloeistof gewerkt en veel zichtbaar gemaakt”, aldus Weterings. “De maatregelen en beperkingen pakten vaak zeer ongelijk uit voor diverse sociale groepen in de samenleving.” Depla: “De coronacrisis heeft ons scherp laten zien dat we niet alleen financiële, maar ook maatschappelijke buffers nodig hebben. De afgelopen jaren zijn we onder druk van ‘het moet efficiënt en lean and mean’ het belang van een zekere mate van inefficiëntie en een buffercapaciteit verloren. We zouden weer eens wat vaker inefficiënter mogen zijn. Denk aan de brandweer, die niet georganiseerd is op efficiëntie maar op risico en kwetsbaarheden. Iedere nacht wachten er twee ploegen op iets wat meestal helemaal niet gebeurt en toch houden we de kazernes in tact. Niet het meest efficiënte, maar als er iets gebeurt, kunnen we meteen aanpakken. Die les van de brandweer moeten we ook in de wijkaanpak doorvoeren.”
“Het durven benoemen, is het begin van het komen tot een oplossing. Je moet eerlijk zijn, je steun uitspreken en laten zien dat je eraan gaat werken. We moeten altijd kiezen voor het verbeteren van de positie van kinderen.”
- Burgemeester Weterings
Samenwerking
Nieuwe, sterke
sociale basis
- Burgemeester Depla
Nabijheid
Kennisdeling
- Burgemeester Weterings
Persoons- en
gezinsgerichte aanpak
“Iedere stad moet weer toenadering zoeken tot de inwoners.”
Smart Start: beweging naar preventief en collectief handelen
Smart Start maakt de beweging van probleem- en procesgestuurde individuele hulp naar preventief en collectief handelen, samen met alle betrokkenen in de leefomgeving van kinderen en gezinnen. Dit alles met maar één doel: grote problemen zoveel mogelijk voorkomen.