Loading
Even geduld a.u.b. het magazine wordt geladen...

Moeder-dochter-brief

Ze was veertien jaar toen ze zwanger raakte. Op haar vijftiende werd haar dochter geboren. In de beginperiode woonden moeder en kind bij Sterk Huis (destijds nog De Bocht). Het was een mooie, maar ook moeilijke tijd. Als tienermoeder moest ze vechten voor haar kind. Maar dat is gelukt. Haar dochter is inmiddels zelf een jonge tiener, en moeder en dochter hebben een ijzersterke band. In een briefwisseling delen ze hun liefde voor elkaar.

Lieve dochter,

mama was vijftien jaar toen jij geboren werd. Dat is jong. Een kind kreeg een kind. Maar ik wachtte al een tijdje op jou. Ik wilde graag zwanger worden. Toen jij in mijn buik zat, wist ik dat ik jou meer zou liefhebben dan het leven zelf. Voor jou zou ik door het vuur gaan.

Papa en mama waren heel blij met jouw komst. Maar het was ook moeilijk, omdat we nog zo jong waren. Wat hebben we gevochten voor jou. We wilden dat je nooit zou merken dat we tienerouders waren. Papa en mama zijn daarom meteen terug naar school gegaan, zodat we jou een mooie toekomst konden bieden. En kijk waar we nu staan: je bent al twaalf jaar en zit op het gymnasium. Wat ben ik trots op jou, echt wel.


De dag dat jij geboren werd, vergeet ik nooit meer. Daar lag je dan in mijn armen. Ik denk dat ik zeker een uur van blijdschap heb geroepen: mijn kind, mijn dochter! Na je geboorte woonden we eerst nog een tijdje bij De Bocht. Ze waren daar goed voor ons. Papa mocht iedere dag op bezoek komen. Een jaar later kregen we ons eigen huis. Wat waren we dankbaar. Nu vormen we nog steeds een gelukkig gezin: papa, mama, jij en inmiddels ook je twee broertjes.

Weet je dat jij me iedere dag laat stralen? Je bent een supersterke meid. Je weet precies wat je wil en je bent heel gedisciplineerd. Ik hoef nooit te zeggen dat je je huiswerk moet maken, dat doe je helemaal uit jezelf. Ik vind het ook fijn dat je alles tegen mij durft te zeggen. We hebben geen geheimen voor elkaar, alles is bespreekbaar. Als ik verdrietig ben, dan weet jij dat ook. Dat hoort bij het leven, daar draaien we niet omheen.

Lieve schat, blijf nog maar lekker lang kind. Mama was vroeger veel te snel volwassen, zo hoort dat niet te gaan. Laat mama maar zorgen, dat hoef jij nog niet te doen. Geniet van het leven en voel je vrij. Leef niet om andere mensen gelukkig te maken, maar doe wat jóú blij maakt. Het is niet nodig om anderen te pleasen. Wees gewoon jezelf. Je bent prachtig zoals je bent.

Blijf nog maar lekker lang kind. Geniet en doe wat jóú blij maakt!

Lieve mama,

jij bent de allerliefste moeder van de wereld. Maar dat weet je allang, want dat vertel ik je iedere dag. Ik ben blij dat jij mijn moeder bent. Jij, en niemand anders.

We doen vaak leuke dingen samen. Zoals die keer dat we met tweeën naar Ibiza gingen. Niet het echte Ibiza, maar dat restaurant in de stad. We hebben ook vaak gezellige meidenavondjes, als de jongens niet thuis zijn. Dan lakken we onze nagels, kijken we films en eten we warme wafels met lekker veel slagroom. Jij kijkt dan het liefst Disney-films, waarbij je moet huilen. Ik kijk gewoon blije films.

Jij zegt altijd dat we een team zijn. Wij helpen elkaar, wat er ook gebeurt.

Het is superleuk om een jonge moeder te hebben. Ik kan je alles vertellen. Behalve verrassingen voor jou, die hou ik natuurlijk geheim. Een jonge moeder is ook handig. Je snapt altijd hoe dingen werken, zoals telefoons. Weet je wat grappig is? Dat je zoveel van kerst houdt. Onze kerstboom staat al in november, als eerste van alle kerstbomen.

Het is heel gezellig bij ons thuis. Jij bent lief en staat voor iedereen klaar. Jij zegt altijd dat we een team zijn. Wij helpen elkaar, wat er ook gebeurt. Hopelijk ben ik ooit net zo’n moeder als jij. Als ik later groot ben, wil ik een groot huis, een hond, een paard en twee kinderen. Jij bent dan een heel jonge oma.

Maar dat duurt nog lang, want jij zegt iedere dag tegen mij: Blijf nog maar lekker lang kind. Daarmee bedoel je dat ik nog lang met lego speel en niet in de stad ga hangen of zo. Dat zou ik ook niet doen. Ook zeg je vaak dat ik niemand achterna moet lopen. Dat ik moet doen wat ik zelf wil en wat mij gelukkig maakt. Lieve mama, het is fijn dat je die dingen tegen me zegt. Ik ben blij dat jij er bent en dat je altijd voor mij klaarstaat. Ik hou van jou!


4/18
1. Cover
2. Inhoudsopgave STERK 5
3. Voorwoord
4. Moeder-dochter-brief
5. Een eigen houtdraaierij voor Abel
6. Hulp accepteren is het allermoeilijkste
7. Samen de carrousel stoppen
8. Zeg het met bloemen
9. Dromen in vervulling
10. “Elke dag is een mooie, nieuwe uitdaging”
11. Meating restaurant
12. Interview Hajar
13. Van negatief verleden naar positieve toekomst
14. Programma Smart Start
15. Sterker voor de toekomst
16. Over vroeger, tante en pa ...
17. Een bijzonder avontuur in Zuid-Korea
18. Vrienden van Sterk Huis 5