Loading
Even geduld a.u.b. het magazine wordt geladen...

Bij Sterk Huis
is elke dag een
mooie, nieuwe uitdaging

"Met een baan in de jeugdzorg kun je écht verschil maken"

Plezier hebben in je werk is belangrijk. Het zorgt ervoor dat je gelukkig bent en op een prettige manier je werk kunt doen. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de organisatie waarvoor je werkt. Medewerkers die goed in hun vel zitten zijn namelijk productiever en minder vaak ziek.

Bij Sterk Huis werken meer dan 600 medewerkers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor de jeugdzorg. Wij vroegen hen waarom zij bij Sterk Huis werken en wat hun werk leuk maakt. De antwoorden waren even hartverwarmend als krachtig.

Variatie en dynamiek

Werken in de jeugdzorg is een baan waarmee je een verschil kunt maken. Dat is de reden dat Ebru (28 jaar) bij Sterk Huis werkt. “Ik ben hulpverlener geworden, omdat ik deel wilde uitmaken van een groot team van hulpverleners, om samen met hen te wereld een beetje beter te maken.” Ebru werkt al vijf jaar bij het Klantenbureau van Sterk Huis: de plek waar alle nieuwe aanmeldingen, advies- en consultvragen binnenkomen. De variatie en dynamiek vindt zij het leukste aan haar baan. “Ik heb wel een agenda, maar mijn dag loopt altijd anders dan gepland. Ik krijg te maken met allerlei verschillende hulpvragen en problematieken. Dat maakt elke dag weer een mooie, nieuwe uitdaging.”

Ruimte voor ontwikkeling

Ontwikkeling geeft betekenis aan je leven en zorgt ervoor dat je plezier in je werk ervaart. Daarom is Marit (34 jaar) zo blij met haar baan bij Sterk Huis. “In mijn team mag ik fouten maken, krijg ik veel feedback en mag ik leren. Daardoor ontwikkel ik mezelf iedere dag weer.” Marit heeft haar afstudeerstage bij Sterk Huis gedaan en droeg de organisatie toen al een warm hart toe. Na haar afstuderen werkte ze zes jaar ergens anders, maar altijd bleef de wens om ooit weer bij Sterk Huis te gaan werken. En dat deed ze. Nu werkt ze sinds 1,5 jaar op een behandelgroep voor jongeren boven de 16 jaar met verschillende gedragsproblemen. Met plezier zet ze zich in om haar cliënten een veilige basis te bieden voor een gelukkig leven.

Pedagogisch medewerker Bart (41 jaar) waardeert het ook aan zijn baan dat er genoeg ontwikkelmogelijkheden zijn. Hij werkt sinds twee jaar op afdeling Lima, waar tienermoeders en slachtoffers van loverboys verblijven. “Ik leer veel van de thema’s die spelen binnen de groep waar ik werk, zoals sexting of loverboyproblematiek. Dat maakt het werk voor mij heel interessant.”

Uitdaging opzoeken

Anouk Nouwens is verzuimadviseur bij Sterk Huis. Zij benadrukt dat het helpt als een medewerker weet wat hem of haar energie geeft. “Als je van jezelf weet wat bij je past en waar je energie uit haalt, kun je dat aan anderen laten weten. Zo kun je beter gebruik maken van je talent en uitdaging creëren in je takenpakket.” Die uitdaging is volgens haar erg belangrijk. “Loop een keer mee met die ene collega met die toffe functie of start in overleg met je manager een project in jouw interessegebied. Dat maakt je werk leuk!” Anouk vergelijkt het met spelen in een voetbalteam. “Of je nu verdediger, keeper of aanvaller bent: zolang je doet waar je goed in bent en waar je blij van wordt, functioneer je optimaal. Zo bereik je doelen, samen met je team.”


Marit weet goed waar ze energie van krijgt: contact met jongeren. Dat is de reden dat ze voor haar baan bij Sterk Huis heeft gekozen. “Ik vind het heerlijk om in gesprek te gaan met jongeren en hen te begeleiden in de keuzes die zij maken. Het is leuk als ze later nog eens appen of bellen om te vertellen hoe het gaat. Dat zijn mooie momenten van mijn werk.” Ook Ebru vertelt dat ze blij is dat Sterk Huis haar de kans geeft om haar passie te volgen. “Sinds kort ben ik begonnen met het geven van trainingen over eergerelateerd geweld. Daar heeft mij interesse altijd al gelegen. Het is mooi dat ik dat vanuit Sterk Huis kan doen.”


Verzuimadviseur Anouk benadrukt dat het belangrijk is om regelmatig met je werkgever gesprekken te voeren over je functie en ideeën uit te wisselen om je werkplezier te vergroten. “Bij Sterk Huis polsen clustermanagers en teamcoördinatoren regelmatig bij hun medewerkers hoe het met hen gaat. Zo weten zij wat hen bezighoudt en kunnen ze hen helpen als dat nodig is. Daarnaast heeft onze bedrijfsarts een open spreekuur voor medewerkers, bedoeld om preventief in gesprek te kunnen gaan als je dreigend verzuim van je werk wil voorkomen.”

Van werkdruk naar werkplezier

Veel medewerkers en werkgevers in de jeugdzorg ervaren momenteel een hoge werkdruk. Volgens Anouk kun je als medewerker een aantal stappen zetten om werkdruk om te zetten in werkplezier. Een goede balans tussen werk en ontspanning is er één van. “Neem bewust de tijd om genoeg rust te pakken, ook tijdens je werk”, aldus Anouk. “Maak af en toe een praatje met een collega, zet koffie of loop buiten een rondje. Zo blijf je in balans.”

De kracht van een lach

Humor op de werkvloer zorgt voor een betere onderlinge band en samenwerking met collega’s. Bovendien kan een lach stress wegnemen en zorgen voor een lagere bloeddruk. Dit maakt dat Ebru humor als een belangrijk element ziet om haar werk leuk te houden. “Ik heb te maken met zware problematieken, de hele dag door.

Door te lachen met collega’s houd ik mijn werk luchtig.” Ook voor Bart helpt humor om plezier te houden in zijn werk. “Ik wil mijn cliënten plezier in hun leven teruggeven. We maken grapjes en lachen met elkaar. Daardoor voelt het soms net alsof ik niet eens aan het werk ben.”

Focus op mogelijkheden

Toch komt het helaas ook bij Sterk Huis voor dat medewerkers uitvallen door arbeidsongeschiktheid. Wanneer dat gebeurt, legt Sterk Huis altijd de focus op arbeidsmogelijkheden. “Iedere situatie is anders, maar we kijken bij uitval altijd naar wat een medewerker nog wél kan. Als je je been breekt, begrijpen wij dat je niet kunt autorijden of lopen. Maar het betekent niet gelijk dat je helemaal niets meer kunt. Misschien kun je nog wel met een collega meerijden en kantoorwerkzaamheden verrichten. Zo voorkomen we dat medewerkers onnodig langdurig thuis zitten.”

Samen sta je sterk

Prettig contact met collega’s is volgens Anouk de sleutel tot succes om je werk leuk te houden. “Het is fijn als je kunt terugvallen op collega’s, wanneer je iets heftigs hebt meegemaakt. Ik vergelijk het maar weer met voetbal: je maakt deel uit van een team en je kunt elkaar helpen. Samen sta je sterk.”

Volgens Marit is dat hetgeen wat Sterk Huis zo uniek maakt. “Bij Sterk Huis voel ik me gehoord en gezien door het team waarin ik werk. Iedereen is gemotiveerd en we helpen elkaar als dat nodig is.” Daar sluit Bart zich bij aan. Hij waardeert vooral de gezamenlijke pauze- en overdrachtsmomenten bij Sterk Huis. Die zorgen ervoor dat je je collega’s goed leert kennen. “Sterk Huis is de eerste organisatie waar ik mezelf geen nummertje voel, maar een persoon die daadwerkelijk een verschil kan maken voor anderen. Dat maakt mijn werk hier zo mooi.”

"Samen maken we de wereld een beetje beter"

- Ebru -


10/18
1. Cover
2. Inhoudsopgave STERK 5
3. Voorwoord
4. Moeder-dochter-brief
5. Een eigen houtdraaierij voor Abel
6. Hulp accepteren is het allermoeilijkste
7. Samen de carrousel stoppen
8. Zeg het met bloemen
9. Dromen in vervulling
10. “Elke dag is een mooie, nieuwe uitdaging”
11. Meating restaurant
12. Interview Hajar
13. Van negatief verleden naar positieve toekomst
14. Programma Smart Start
15. Sterker voor de toekomst
16. Over vroeger, tante en pa ...
17. Een bijzonder avontuur in Zuid-Korea
18. Vrienden van Sterk Huis 5