Loading
Even geduld a.u.b. het magazine wordt geladen...
Patricia Celi en
Ilona Brekelmans over:
Een Sterk Huis in
West- Brabant
Rennen, vliegen, doorgaan en vooral vertrouwen blijven houden. Het komt goed. Voor veel medewerkers van Sterk Huis komt dit bekend voor. In Goirle, maar ook in Breda en omgeving. Daar nam Sterk Huis in april 2020 onderdelen van jeugdzorginstelling Juzt over, waarmee Stichting Sterk Huis West-Brabant een feit werd. Patricia Celi en Ilona Brekelmans zijn het erover eens: 2020 was in veel opzichten geen makkelijk jaar, maar wel een om trots op te zijn.
Lange tijd was Juzt een jeugdzorginstelling met een zeer goede naam, waar de lat hoog lag en veel werd ontwikkeld. “Het deed pijn om te zien dat deze organisatie steeds meer afbrokkelde, mede door alle bezuinigingen”, stelt Ilona Brekelmans, hoofd inhoudelijke ontwikkeling bij Sterk Huis. “Je weet dat het ten koste gaat van de kinderen. De overname van delen van Juzt – de 24/7-behandelgroepen en afdeling Jeugd en Zelfstandigheid – had een inhoudelijk motief. Wij wisten dat we elkaar iets te brengen hadden en samen iets moois konden bouwen.”
“De overname van Juzt had een inhoudelijk motief. Wij wisten dat we elkaar iets te brengen hadden.” – Ilona
Voorzichtig
De overname van Juzt is met alle voorzichtigheid gedaan. Ilona: “De eerste maanden hebben we uitgebreid onderzocht hoe de vlag erbij hing en alle risico’s en voorwaarden bekeken: welke kinderen en jongeren verbleven op welke groepen, welke functies vervulden de medewerkers en wat waren de voorwaarden om de jeugdhulp over te nemen? Voor ons als jeugdzorgorganisatie zit de broekriem financieel hartstikke strak. Om onder andere de financiële risico’s te beperken, zijn we een aparte stichting gestart: Stichting Sterk Huis West-Brabant. Onze ambitie in West-Brabant is groot. Het draait niet alleen om de overname van de honderd cliënten. Nee, we willen een Sterk Huis bouwen in West-Brabant met alle bijbehorende hulpvormen.”
Samen
Patricia Celi, clustermanager Sterk Huis West-Brabant: “Een Sterk Huis bouwen we samen. Er bestaat een grote inzet, positiviteit en flexibiliteit bij alle medewerkers om weer op te bouwen en vooruit te gaan. Dat is bijzonder, want veel oud-Juzt-mensen moeten opnieuw vertrouwen krijgen in de organisatie. We hebben daarom in de eerste periode bewust de tijd genomen om onze waardering naar elkaar uit te spreken en goed naar elkaar te luisteren. We willen graag ieders kennis en inzichten meenemen.”
Kern
Patricia: “De kern van Sterk Huis West-Brabant bestaat uit de behandelgroepen op Laanzicht en de afdeling Jeugd en Zelfstandigheid (de panden in de wijk). Voor alle groepen zijn ambulant hulpverleners aanwezig en worden op maat cliënttrainers en activiteitenbegeleiders ingezet. Daarnaast zijn we bezig met het verder uitbouwen van complexe scheidingen en het opzetten van meer pleegzorg- en gezinshuizen in de omgeving.” Ilona: “Ook hebben we een boost gegeven aan de crisisdienst in West-Brabant Oost. Met onze spoedhulpdiensten en een toename van het aantal plekken op onze groepen zijn we een belangrijke speler in crisishulp geworden.”
Verbinding
Bij alle grote stappen die Sterk Huis West-Brabant zet, spelen de medewerkers, nieuw en oud, een hoofdrol. “Maar het duurt even voordat je elkaar kent, zeker in coronatijd”, vertelt Patricia. “Normaalgesproken hadden we allang een gezellige medewerkersbijeenkomst of zomerborrel gehad voor een snellere verbinding tussen de mensen van Sterk Huis West-Brabant en Sterk Huis, maar dat werd steeds uitgesteld. Corona maakte de overname ingewikkelder. De focus lag op drie grote dingen: we moesten met de medewerkers een organisatie opbouwen én twee organisaties laten samensmelten én dealen met corona. Het was rennen en vliegen.”
“We moesten met de medewerkers een organisatie opbouwen én twee organisaties laten samensmelten én dealen met corona. Het was rennen en vliegen.” – Patricia
Het beste van beide werelden
Patricia vervolgt: “In 2020 lag onze focus vooral op het terugbrengen van rust en stabiliteit, maar in 2021 willen we de organisatie doorontwikkelen en de kruisbestuiving verder gaan vormgeven. We merken dat de mensen van Sterk Huis West-Brabant en Sterk Huis nog steeds een beetje losstaan van elkaar. Het kost tijd om twee culturen met elkaar te verweven. Mensen zijn gewend om de dingen op hun eigen manier te doen en spreken een andere taal.”
“Juzt is onderdeel geworden van Sterk Huis, maar dat betekent niet dat oud-Juzt-mensen ineens alles op onze manier moeten doen”, benadrukt Ilona. “We willen het beste van beide werelden combineren. Bij Sterk Huis werken we met de methode ‘Slapende Honden? Wakker maken!’ en bij Juzt werd gewerkt met ‘Verbindend Gezag & Geweldloos Verzet’: twee goede methodieken die we verenigd hebben tot onze nieuwe basis van methodieken. We willen het mooie behouden.”
Respect
“Gelukkig wordt Sterk Huis niet als een soort redder in nood gezien, die alles beter weet”, bevestigt Patricia. “Wij hebben veel respect en waardering voor de oud-Juzt-mensen. Zij zaten jarenlang in onzekerheid. Er waren forse bezuinigingen en veel momenten waarop hun werk verloren dreigde te gaan. Telkens kwamen er weer andere spelers om de hoek kijken met allerlei plannen, maar kwam er niets van de grond.”
Groot hart

Ilona: “In die onzekere tijd zijn veel medewerkers vertrokken bij Juzt, maar er zijn ook mensen gebleven vanuit de gedachte: Ik ga pas weg als de boel echt omvalt, ik laat deze kinderen niet los. Dan heb je een groot hart voor de kinderen. De organisatie was totaal uitgekleed – er waren zelfs geen behandelingen meer mogelijk – maar deze mensen bleven. Zonder hen waren de kinderen nog meer beschadigd geweest.” Patricia: “Het was een pittige tijd voor de medewerkers, zonder enige aansturing. Alle groepen doken in eigen coconnetjes en bedachten eigen maniertjes om te overleven. Toen Sterk Huis de organisatie overnam, konden mensen het bijna niet geloven. Is alles nu oké, is er weer perspectief?”

“Toen Sterk Huis de organisatie overnam, konden mensen het bijna niet geloven. Is alles nu oké, is er weer perspectief?” – Patricia

Shinen
Patricia: “Als je ziet dat mensen positief blijven en met een eindeloze energie doorbouwen, ben je trots. Onlangs zijn we met vlag en wimpel geslaagd voor de externe audit. Ik was helemaal aan het shinen en had tranen in mijn ogen.” Ilona: “Als je jaren aan het watertrappelen bent en alleen maar hoort wat niet goed gaat, ben je blij met die erkenning.” Patricia: “Dat is fijn voor het team, maar ook voor de kinderen, jongeren en ouders. Zij balen van de verloren tijd, maar laten ons weten nu echt het verschil te zien. Dat geeft rust.”
Toekomstwens
“We hebben van Sterk Huis West-Brabant een gezonde organisatie gemaakt, met kwalitatief goede zorg voor kinderen”, concludeert Patricia. “De komende tijd ligt de focus op een nog betere netwerksamenwerking”, vervolgt Ilona. “We werken in West-Brabant bijvoorbeeld al nauw samen met GGz Breburg en Amarant, wat zeer waardevol is. Mijn toekomstwens is dat kinderen zo kort mogelijk op de behandelgroep zitten en zo snel mogelijk een thuis vinden dat is toegerust op de complexiteit van het kind. Ieder kind verdient een eigen plek binnen een gezin. Om die kanteling in de jeugdzorg te maken, is samenwerking keihard nodig.”
“Mijn toekomstwens is dat kinderen zo kort mogelijk op de behandelgroep zitten en zo snel mogelijk een thuis vinden.” – Ilona

6/7
1. Inhoudsopgave
2. Crisisinterventieteam
3. In beeld
4. Interview Lian Smits
5. 2020 in cijfers
6. Sterk Huis in West Brabant
7. Sterk Magazine #6